ZZP-er zonder opdracht? 5 tips

Ik vind dit zo zonde. Ik zie het vaker om me heen gebeuren en begrijp niet dat sommige ZZP-ers zich zo laten opslokken door de waan van de dag. Wat een redelijke kans op een eventuele opdracht was, is met één berichtje gedegradeerd tot ……niets. Ik voel me enigszins aan de kant gezet en ben in de toekomst niet direct genegen om mijn agenda weer vrij te maken. En zij is nu hard aan het werk, maar bereidt zich nauwelijks voor op de tijd die komt na deze opdracht.


Als ZZP’er moet je juist voorbereid zijn op de tijd die komt na de lopende opdracht. En natuurlijk het is lastig om je aandacht te verdelen. Maar bewust bouwen aan je netwerk helpt je om in het vizier van mogelijke opdrachtgevers te blijven. Netwerken is meer dan contact leggen. Goede netwerkers kijken bewust naar hun netwerk en bouwen en schaven continu aan het sociaal kapitaal binnen hun persoonlijke netwerk.

Een goed en gebalanceerd netwerk bouw je op en moet je onderhouden.

5 tips die je hierbij kunnen helpen:

1. Bouw het voor je het nodig hebt, investeer slim

Bijna iedereen denkt bij netwerken direct aan het leggen van nieuwe contacten. Bouwen aan je netwerk is veel meer. Het warm houden, informatie vergaren en evalueren van je bestaande netwerk is wellicht net zo belangrijk. Besteed je tijd dus slim! Kijk in je netwerk welke 15 personen voor jou waardevol zijn en zorg ervoor dat je deze oprecht aandacht geeft, stuur ze een persoonlijk bericht, hou bij waar ze mee bezig zijn en toon interesse. Neem hier een vast moment per week/dag voor, hiermee zorg je ervoor dat je netwerkactiviteiten ingesleten worden in je dagelijkse gewoonte en niet voelen als extra belasting. Vermijd bijeenkomsten waar je doelgroep niet komt en stuur geen onpersoonlijke (automatisch gegenereerde) berichten.

2. Bouw bruggen

Wanneer je een brugpositie bouwt tussen twee verschillende netwerken, krijg je makkelijk toegang tot unieke informatie, kennis en kansen. Een brugpositie bouw je door een uniek contact te leggen tussen jou en een ander netwerk. Een voorbeeld van een brugpositie is jouw link met je sportvereniging en je eigen bedrijf of jij en een leverancier. De relaties aan weerszijden van de brug kennen elkaar onderling goed, maar steken niet zo vaak de brug over. Jij bent de schakel tot de nieuwe wereld en haalt daar nieuwe informatie. Dit kan ook gelden voor collega ZZP-ers die een nieuwe wereld voor jou ontsluiten. Zij zijn lang niet altijd concurrenten. Ze kunnen ook een potentiële brug zijn voor jou.

3. Wees genereus – als een verzoek minder dan 5 minuten kost, doe het dan!

Wederkerigheid creëren in een netwerkrelatie is essentieel. Een veel gebruikte uitspraak is “Alles wat je geeft komt ooit weer terug”. Krijg je een vraag uit je netwerk, bedenk dan eens hoeveel tijd je dit nu daadwerkelijk kost. Kost het minder dan 5 minuten? Doe het dan gewoon.

4. Trek af en toe de stoute schoenen aan: je hebt altijd iets te bieden

Wat wij zien is dat veel ZZP-ers denken dat ze naast de uitvoering van hun specialisme niet iets extra’s te bieden hebben aan hun netwerkcontact. Maar vaak is dat niet waar en heb je meer te bieden dan je denkt. Een frisse blik, een relatie die je kunt verbinden, een goed gesprek, enthousiasme of aandacht. Je hoeft niet direct concreet iets terug te geven. Veel mensen vinden het leuk om expertise te delen en een ander te helpen. Trek de stoute schoenen aan en benader gewoon de persoon die voor jou waardevol kan zijn.

5. Wees authentiek

Iedereen kent wel een authentieke netwerker uit zijn omgeving. Opvallend is dat vooral deze authentieke netwerker door zijn omgeving wordt gewaardeerd en hiermee beschikt over een rijk netwerk. Eigenschappen die wij toedichten aan een authentieke netwerker zijn: gericht zijn op anderen, transparant, anderen waarderen en bereid zijn om kennis te delen. Authentiek zijn loont, weet jij hoe authentiek jij netwerkt?

Meer weten?

Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

Gerelateerde artikelen