Nog niet zo lang geleden was het normaal om voorafgaand aan een meeting handen te schudden. Nu lopen we rond met stickers. Doe maar een hand, een boks of een knuffel. We kennen het “nieuwe normaal” nog niet, maar het kan nog wel een tijdje duren voordat we weer allemaal handen schudden.
Hoe erg is het eigenlijk als we de handdruk moeten missen? Heeft het überhaupt een functie? De beschikbare (Westerse) literatuur zegt ja: een handdruk geeft een eerste indruk en lijkt zeker bij een eerste kennismaking van belang te zijn. Iemand lichtjes aanraken heeft sowieso effect. Uit onderzoek in Frankrijk bleek bijvoorbeeld dat mensen die licht op de arm werden aangeraakt eerder medewerking verleenden aan een vragenlijstonderzoek (op straat). En mensen die licht waren aangeraakt werden, waren eerder geneigd om even op een hond te passen voor een eigenaar die zogenaamd kort een winkel in moest.
Het geven van een hand is ook een aanraking die effect heeft. Als je een hand geeft, is de kans groter dat de ander je positief inschat. Maar het is wel zo dat je een “goede” hand moet geven. Dat is een ferme hand met daarbij oogcontact en een glimlach, let er natuurlijk wel op dat je niet te ferm knijpt, en niet te lang kijkt! Er zijn wel verschillen tussen mannen en vrouwen. De handdruk van een vrouw is doorgaans minder ferm. Maar vrouwen zelf vinden dat minder belangrijk, mannen zijn vooral gevoelig voor de fermheid van een handdruk. Dus mochten we ooit weer gaan handenschudden: een tip voor vrouwen, als je een goede indruk wilt maken bij een kennismaking met een man, knijpen in die hand!