Eenzaamheid

In de media zie je steeds meer initiatieven om eenzaamheid te verminderen. Zie hier de actie op het station van Utrecht.

Onze tip is bouw pro-actief aan je sociale netwerk dit voorkomt eenzaamheid.

Hoe doe je dit?

Netwerken is meer dan contact leggen.  Om succesvol te zijn in je werk of persoonlijke leven heeft ieder mens een netwerk nodig dat hem of haar dagelijks ondersteunt. Dat is niks nieuws. Hoe hechter en waardevoller een netwerk, hoe makkelijker het is om verder te komen. Vroeger moest je letterlijk “in de wieg” gelegd zijn om iets te bereiken. Tegenwoordig is afkomst veel minder belangrijk. Maar dat neemt niet weg dat mensen met goede connecties en rijke gebalanceerde netwerken sneller stappen maken, dan mensen die dat niet hebben. Heel vaak geldt toch:  “Het gaat er niet om wat je kent, maar wie je kent”.

Naast (nieuwe) contacten leggen bestaat netwerken ook uit relaties verdiepen. Hiermee bouw je een sterke band op met je connecties wat ertoe leidt dat je makkelijker om hulp kan vragen wanneer je dit nodig hebt.

Je kunt wel uitkijken naar nieuw contacten maar ook het Warm houden van je bestaande contacten is waardevol. Het warmhouden van bestaande contacten kost minder energie en tijd dan nieuwe banden opbouwen. Je hebt immers al een vertrouwensband. Dit doe je door (oprecht) aandacht te besteden en netwerkrituelen in te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrijdagmiddag borrel, jaarlijks etentje of samen initiatieven ontplooien.

Wat veel mensen vergeten is om regelmatig je netwerk te evalueren, Tijd is schaars en besteed je wel tijd aan de juiste contacten?  Investeer slim en durf soms ook afstand te nemen. Een goede beoordeling kun je maken door regelmatig informatie in te inwinnen: blijf interesse tonen, weet wat iemand doet, beleefd en weet wat hij je hen kan bieden en andersom. Belangrijk is om te denken in wederkerigheid in de relatie, kom nooit met lege handen.

Gerelateerde artikelen