,

Zijn we lui of zijn we angstig?

Mensen zijn van nature sociale wezens. We zoeken graag contact en voelen ons beter als we goed verbonden zijn met anderen. Mensen met sociale netwerken zijn vaak ook succesvoller in hun werk. Dit geldt niet alleen voor ondernemers en verkopers, maar voor alle professionals. Als je goed weet waar je bepaalde kennis kunt vinden en in staat bent om de juiste mensen te vragen om hulp wanneer je dat nodig hebt, dan groei je sneller. Maar zo’n netwerk moet je wel opbouwen en dat doe je geleidelijk.

Er is veel onderzoek beschikbaar over het belang van diversiteit en balans in persoonlijke netwerken. Over de ideale omvang van persoonlijke netwerken, de beste structuur de manier waarop je zorgt voor wederkerigheid in je netwerk. Deze kennis willen we graag met jullie delen. Want ondanks dat de meeste mensen wel weten dat het belangrijk is om een sterk netwerk te hebben, zijn er maar weinig mensen, die bewust bouwen aan hun netwerk. Velen laten nieuwe ontmoetingen en het onderhouden van het bestaande netwerk over aan toeval. En dat is zonde, want je sociaal kapitaal is één van de meest waardevolle bronnen voor een gelukkig en gezond leven.

Maar wat weerhoudt de veel mensen ervan om contact te leggen? Dat is angst! Angst voor afwijzing is één van de belangrijkste redenen voor mensen om geen werk te maken van je netwerk. Om dat telefoontje toch maar even uit te stellen tot morgen. Vaak is er eerst nog wel een andere klus die belangrijk is en afgerond moet worden.

Onze tip: maak met jezelf de afspraak om minimaal 3 keer per week een Netwerk actie te ondernemen. Dat kan zijn een afspraak met maken om bij te praten, iemand aanspreken voor hulp, een kennis vragen voor een introductie, of een vriend uitnodigen om samen iets te ondernemen. Stel het niet uit, maar ga het gewoon doen. 

Gerelateerde artikelen